För att bli gift krävs en godkänt vigselförrättare. Dessa kan vara präster, och då blir det ett kyrkligt bröllop, eller så kan det vara en borgerlig vigselförrättare. Borgerliga vigselförrättare är personer som viger par å landstingets vägnar. Det finns även några religiösa personer som blivit borgerliga vigselförrättare för att kunna utföra en vigsel. Det är också vanligt att ha en borgerlig vigsel först och sedan ha en religiös välsignelseceremoni på bröllopet.
En borgerlig vigsel i sig själv är över på 2-3 minuter. Ni har möjlighet att fylla ut vigseln med precis vad ni vill om ni vill att den ska vara lägre. Många väljer att göra något liknande den kyrkliga vigseln, men det går att göra det precis hur ni vill!
HÄR, på Region Gotlands hemsida, hittar ni vilka vigselförrättare som finns på ön.
1 Gunnfjauns kapell, Ardre sockens egen ruin. En liten ruin som aldrig blev ett färdigt kapell, men som passar alldeles utmärkt till vigslar ändå!
2 På stranden, barfota med sanden mellan tårna. Det är så att sommaren känns i hela kroppen!
3 I trädgården, för hur mysigt och personligt är det inte att gifta sig i sin egen trädgård?
En kyrklig vigsel har ganska strama ramar, men känslan är magisk. På Gotland finns nästa hundra kyrkor från medeltiden. Det svåra är att välja vilken.
HÄR, på Svenska kyrkans hemsida, hittar ni all information om en kyrklig vigsel.
Även en kyrklig vigsel kan vara på annan plats än kyrka. Kontakta den närmaste kyrkan, eller Visby stift, för att få veta mer.
1 Ardre kyrka, Ljugarns hemkyrka. En liten och intim kyrka. Kyrkan är faktiskt en av de minsta på Gotland.
2 Lau kyrka, i motsats till Ardre kyrka, är en av öns största. Den är känd för sin efterklang, så ska ni ha en solist till vigseln passar kanske den här kyrkan er allra bäst.
3 Garde kyrka är en av öns äldsta stenkyrkor. Den påbörjades under 1100-talets mitt och är full av historia.